Slik lyssetter du stuen

For mange er stuen boligens fremste oppholdsrom og samlingsplass. Her vil vi nyte hyggelige kvelder i godt lag, kunne kose oss med en god bok eller bare synke ned på sofaen med en film i dempet belysning. Disse behovene stiller krav til lyssettingen. Våre lysrådgivere kan hjelpe deg med å lyssette stuen på en estetisk og funksjonell måte. Her gir vi deg våre beste tips knyttet til belysning i stuen.

Allmennbelysning er avgjørende

Amp lamp group Normann Copenhagen Green blackI stuen trenger du en god kombinasjon av allmennbelysning og dekorbelysning. Dette vil gi deg tilstrekkelig med lys, men samtidig den rette lune stemningen. Når det gjelder allmennbelysning, er rett plassering helt avgjørende. Lyselementene bør plasseres på en måte som gir en god kombinasjon av lys og skygge. Dette skaper dynamikk i rommet og forhindrer at inntrykket av stuen blir flatt.

Det er imidlertid også viktig at lamper og annen belysning ikke blender de som oppholder seg i stuen. En god løsning vil være å gå for indirekte belysning, ved å finne flater i rommet som reflekterer lyset eller velge gode skjermer som leder lyset dit du vil. Det er også viktig å velge hensiktsmessig styrke på lyspærer. Her kan du få hjelp hos din forhandler.

Bestem blikkfang i stuen med effektbelysning

Dersom du har gjenstander eller arkitektur du ønsker å fremheve, kan også dette gjøres ved hjelp av lyssetting. Ved å benytte deg av effektbelysning kan du selv bestemme hva som skal være blikkfang i stuen. Spotter vil egne seg godt for denne typen lyssetting, og kan settes mot vegger og lyse opp bilder eller malerier.

Dekorlys lar deg sette eget preg

Supplerende lamper som pendler, bordlamper og gulvlamper kalles gjerne dekorlys. Dekorlys fås i mange varianter og kan brukes til å skape stemning så vel som å gi mer lys i soner der dette er nødvendig, for eksempel i form av en leselampe eller pendel over bord.

Dekorlys gir deg friheten til å være leken og personlig, og kan bidra til å komplettere den stilen du ønsker deg i stuen. Ofte byttes disse lampene ut oftere enn de som gir allmennbelysning. Dermed er det mindre risikabelt å kaste seg på trender og mer vågale løsninger. Materialer som metall, glass eller marmor setter helt ulike preg på stuen. På denne måten kan du benytte dekorlys til å gi rommet det uttrykket du ønsker.

LED-lys i ulike kvaliteter

I dag er det i hovedsak LED-belysning du finner hos forhandlerne. LED-lys kommer imidlertid i en rekke ulike kvaliteter, og hvilken kvalitet du velger vil ha innvirkning på hvordan farger gjengis og hvordan lyset oppleves.

Spesielt dersom du skal installere spotter, downlights og lignende, vil det være viktig å vektlegge god kvalitet. Dette er installasjoner du ikke skal bytte ut med det første, det er viktig å velge noe holdbart som du vil trives med over tid.

Vi hjelper deg med lyssettingen

Hvordan lyset i ulike lamper vil oppleves kan ikke tolkes ut fra et bilde. Kom derfor gjerne innom butikken vår for å føle lyset på kroppen og se hvordan det påvirker omgivelsene. Dette vil øke sannsynligheten for at du vil bli fornøyd med valget du gjør.

Kommer du innom butikken vår får du også muligheten til å sparre med våre lysrådgivere. Vi kommer gjerne med råd og anbefalinger, samt deler av vår fagkunnskap. Du finner vår kontaktinformasjon her.