5 tips til belysning i stue og kjøkken

5 tips til belysning i stue og kjøkken

Stue og kjøkken er de rommene i boligen som brukes aller mest, her skal man hvile, spise, gjøre lekser, omgås og lage mat. Alle disse aktivitetene krever ulik belysning, derfor har vi samlet våre fem beste tips til belysning i familiens mest brukte rom.

Lag en plan, og bruk en lysrådgiver

Det kan ofte være hensiktsmessig å bruke noen kroner på å engasjere en lysrådgiver, det kan også spare deg for penger og frustrasjon i lengden. Det kan bli dyrt å kjøpe feil belysning som ikke fungerer som forventet, eller ubehagelig og blendende om du plasserer lys på feil sted. I butikken vår på Stabekk kan du også ta med bilder, tegninger eller en boligannonse av mindre prosjekter, og få opptil en halv times gratis konsultasjon for riktig hjelp og veiledning. 

Les mer om lysrådgivning fra oss i Brødrene Kolstad

Ta hensyn til farger på vegger og gulv

Når man skal lyse opp et rom bør man ta hensyn til mørke eller lyse flater, da mørke flater følgelig trenger mer belysning. Enkelte farger kan også fremstå annerledes avhengig av hva slags lyskilde man velger. Ved valg av feil lyskilde kan for eksempel noen farger oppleves som grumsete. 

Planlegg grunnbelysningen

Det kan være fornuftig å vurdere behovet for grunnbelysning, og i hvilke soner i rommet du trenger arbeidslys. Over kjøkkenbenken og spisebordet er det hensiktsmessig å ha mulighet for ekstra belysning når det skal arbeides. Har du like mye lys i alle soner kan rommet virke flatt og kjedelig, det er derfor viktig å plassere lyset der det er behov, og ha områder med mindre lys. 

Les mer om hvordan du velger belysning til stuen

Planlegg dekorbelysningen

Dekorbelysning er selve prikken over i-en. Her kan man leke seg med dekorative lamper, og komplimentere grunnbelysningen for å utgjøre en spennende helhet. Dekorbelysning kan også fungere som grunnbelysning såfremt man velger riktige lamper. 

Del opp i ulike lyssoner

Man har ulike behov for lys avhengig om man ønsker seg arbeidslys eller hyggelys. Ved å dele belysningen inn i soner kan man regulere lysmengden etter behov. Det er derfor viktig å planlegge hvilke lamper som skal kunne dimmes hver for seg, for å oppnå en optimal og fleksibel belysning. Mange glemmer at lys og skygge må spille på lag for å få et spennende og velfungerende resultat. 

Besøk vår butikk i Gamle Drammensvei 38 på Stabekk for gode råd og veiledning, eller ta en titt på våre konsulenttjenester her